Maresa » Specials » Social media

Haal meer uit social media - voor beginners en gevorderden

Haal meer uit social media - voor beginners en gevorderden Social media zijn de nieuwe media voor bedrijven en particulieren om zichzelf te profileren. Welke social media zijn voor jou geschikt en hoe haal je er alles uit wat erin zit?

De belangrijkste social media-kanalen op een rij

Naam kanaalOmschrijving
Facebook Facebook is een sociaal netwerkplatform waarmee je in contact kunt blijven met vrienden. Houd bij wat zij doen en plaats wat jij doet. Deel je interesses en word fan van bedrijven die jou aanspreken. Je kunt ook social gamen op Facebook, bijvoorbeeld met FarmVille of The Sims Social. Hoe meer vrienden je hebt die ook jouw spel spelen, hoe meer je samen kunt delen.
Twitter Met 140 tekens als maximum per bericht is Twitter het meest 'to the point' medium. Gebruik Twitter om nieuwe contacten op te doen, reageer op anderen, stel vragen, netwerk en meer. Meer leren over Twitter? Lees de artikelen voor beginners en gevorderden.
Hyves Dit is nu een spelplatform en officieel geen social media-kanaal meer.
LinkedIn LinkedIn is de meest zakelijke site onder de social media. Zie het platform als een grote netwerkborrel, waarbij je mensen die wellicht ooit iets voor je kunnen betekenen kunt uitnodigen om in je contactlijst te komen staan. Ook kun je lid worden van bepaalde groepen en discussiëren en praten over je vak of interesse.
YouTube Op YouTube kan iedereen video's plaatsen. Je kunt ook video's van anderen bekijken, beoordelen en er commentaar op plaatsen. Vind je de video's van een bepaalde gebruiker leuk, dan kun je je abonneren en van deze gebruiker een melding krijgen als er een nieuwe video wordt geplaatst. Leuk om te weten: over zo'n beetje alles wat je kunt bedenken is wel een handleiding te vinden op YouTube.
Google+ Google werkt er hard aan om Google+ groot te maken. De groei is tot dusver nog heel langzaam. Heb je een bedrijf, dan loont het om Google+ wel bij te houden, omdat je waarschijnlijk met je website hoger in de zoekresultaten komt.
Tsu.co Dit is een tegenhanger van Facebook. Je kunt geld verdienen met dit netwerk.
Instagram Deze mobiele app laat je foto's delen met andere Instagram-gebruikers. Het is eenvoudig om per foto een filter toe te voegen. Je kunt foto's van Instagram (ook) delen op andere social media via de app. Zo kun je al je foto's doorplaatsen naar Facebook en Twitter.
Pinterest Je kunt Pinterest zien als een online prikbord voor al je ideeën. Vroeger scheurde je afbeeldingen uit tijdschriften en plakte je deze op een mood board. Nu heb je Pinterest voor ontelbaar mood boards.
Vimeo Dit is het videokanaal van Twitter. Je kunt er video's op delen. Let op: die video's zijn dan vervolgens niet meer jouw eigendom. Je mag verder niets plaatsen waar auteursrecht op berust. De video's mogen niet voor commerciële doeleinden zijn.

Belangrijk om te weten

Als je je bezighoudt met social media, is er één belangrijk punt dat je altijd moet onthouden: alles wat je plaatst is openbaar. Of je nu tweet, een bericht op Facebook plaatst, een krabbel op Hyves schrijft of een stukje op LinkedIn, het staat op internet en is dus te vinden. Ook door je nieuwe werkgever. Ook door de buurvrouw. Ook door je hele familie.

Privacy op Twitter

Je kunt je profiel op privé zetten bij instellingen. Men kan dan niet zomaar lezen wat je tweet en zomaar volgen kan ook niet. Nadeel: dit is natuurlijk niet echt de insteek van Twitter.

Privacy op Facebook

Tegenwoordig is het mogelijk om bij elk bericht dat je plaatst te bepalen wie het wel en niet mogen lezen. 'Alleen vrienden' is het meest gebruikelijk.

Vuistregel privacy

Denk na voor je iets plaatst. Zelfs als je je privacy nog zo hoog hebt staan, staat wat je post nog altijd online. Wil je iets plaatsen wat in de toekomst mogelijk nadelig voor je kan zijn, doe dit dan liever niet.
Welke emoticons en smileys kun je gebruiken op Facebook?

Welke emoticons en smileys kun je gebruiken op Facebook?

Hartjes, zonnetjes, of een 'thumbs up'. Welke smileys heb je eigenlijk en welke kun je gebruiken op Facebook? En zijn er nog speciale emoticons die je op alle apparaten kunt gebruiken, zoals je telefo…
Maak een fanpage op Facebook

Maak een fanpage op Facebook

Veel bedrijven hebben een fanpage op Facebook. Zo kunnen ze fans en klanten op de hoogte houden van acties, prijsvragen en natuurlijk hun product. Er zijn ook fanpagina's van programma's, series, mens…
Twitter voor beginners

Twitter voor beginners

Twitter is een medium dat bedoeld is om korte berichten uit te wisselen van maximaal 140 tekens. Je kunt er links in zetten zodat je foto's kunt meesturen of naar websites te verwijzen. Op Twitter sch…
Twitter voor gevorderden  haal meer uit Twitter!

Twitter voor gevorderden haal meer uit Twitter!

Social media zijn ideaal om contact te houden met anderen. Via Twitter kun je bovendien veel nieuwe contacten opdoen. Lees de tips & trics om meer uit Twitter te halen.
Twitter  de belangrijkste begrippen

Twitter de belangrijkste begrippen

Ben je net begonnen met Twitter of vraag je je soms af wat bepaalde afkortingen en uitdrukkingen betekenen? Sla deze pagina op in je favorieten en je hebt altijd de juiste uitleg bij de hand. De belan…
Een profielfoto voor Facebook en andere social media maken

Een profielfoto voor Facebook en andere social media maken

Ben je je profielfoto zat of wil je een keer echt goede profielfoto van jezelf op Facebook en andere social media maken? Er zijn praktische tips die je kunt toepassen bij het maken van je profielfoto…
Gepubliceerd door Maresa op 17-09-2011, laatst gewijzigd op 09-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.