Maresa » Specials » Bruiloft

Alles over bruiloften

Alles over bruiloften Wil je meer weten over bruiloften? Of je nu zelf gaat trouwen, naar een bruiloft gaat of ceremoniemeester bent, bij elke bruiloft komt heel wat kijken. Lees daarom de artikelen uit deze special goed door. Zo bereid je je het beste voor op de volgende bruiloft.

Je eigen bruiloft

Hoe kom je beter uit met je budget? Wat is de handigste manier om geld te besparen? En: hoe zorg je ervoor dat je zo ontspannen mogelijk de mooiste dag van je leven beleeft?

Stress en ontspanning voor de bruiloft

Helaas, je gaat waarschijnlijk flink stressen voor je bruiloft. Positief? Het is heel normaal. Sterker nog - ergens is het wel gezond. Je kijkt namelijk zo uit naar deze dag, dat je wilt dat alles perfect verloopt. Tip: overdrijf niet. Met een goede planning ben je al op de helft van een zorgeloze bruidsdag. Natuurlijk mag je dan nog stressen of alles wel precies loopt zoals je zou willen, maar het neemt zeker al wat spanning weg.

Je stressfactor mag de weken voor de bruiloft het hoogst zijn. Dit is ook het moment dat je een deel van de taken overdraagt naar de ceremoniemeester. De ceremoniemeester kan vervolgens de telefoontjes afhandelen van nieuwsgierige of ontevreden bruidsgasten en zij of hij zorgt ervoor dat iedereen precies weet hoe laat ze waar moeten zijn.

Op de bruidsdag zelf - en ja, dit kan voor heel veel mensen lastig zijn - geef je je over aan de dag. Wat er ook mis gaat, het is niet erg. De ceremoniemeester zorgt ervoor dat de dag verloopt zoals jullie hebben gepland. Gaat er iets mis, dan regelt de ceremoniemeester dat het weer goed komt. Intussen loop jij rond in je jurk of pak en geniet je van deze speciale dag. Dat is jouw enige taak: genieten. Mocht er wat misgaan, houd dan in je achterhoofd dat dit de verhalen zijn die je later aan je kleinkinderen vertelt. Zie het niet als ramp.

Begroting voor je bruiloft

Wat je ook denkt uit te geven aan je bruiloft, er komt helaas altijd nog wel wat bij. Denk je dat je je budget ruim hebt opgezet, zet hem dan nog drie keer ruimer op. Pas dan krijg je een realistisch beeld van de kosten. Natuurlijk kun je wel altijd besparen. Vooral als je zelf creatief bent of als je mensen in je omgeving kent die creatief zijn, kun je veel kosten drukken. Wil die aardige buurvrouw bijvoorbeeld graag een fantastische taart voor je maken? Vraag of ze dat als cadeau voor jou wil doen. Heeft die ene kennis van jou een talent voor het maken van jurken? Misschien kan ze die van jou ook wel maken! Denk verder aan het zelf maken van versieringen, de bruiloft in de enorme tuin van vrienden houden (of in je eigen tuin), het zelf vervaardigen van corsages...

Kijk dus bij het maken van je begroting ook naar wat je zelf kunt doen, en zet daar desnoods een uitroepteken achter. Met een beetje geluk kun je het budget voor die onderdelen straks met minimaal de helft verminderen - of in sommige gevallen helemaal schrappen.

Een bruiloft bezoeken

Hoe gedraag je je op een bruiloft? Wat geef je cadeau? Als je naar een bruiloft gaat, zijn er verschillende regels rondom het geven van cadeaus. Ook je kleding moet op de gelegenheid worden aangepast.

Het geldcadeau

Het meest gevraagde cadeau op bruiloften is geld. Het bekende envelopje als cadeau-idee staat vrijwel op elke bruidskaart. Houd er vooraf rekening mee dat je voor een bruiloft wel iets meer geeft dan voor een verjaardag. Vier of vijf keer het bedrag wat je aan een verjaardagscadeau uitgeeft, is ongeveer de standaard als je voor meerdere dagdelen van de bruiloft bent uitgenodigd (bijvoorbeeld de ceremonie en het feest). Je geeft over het algemeen iets meer als je ook mag blijven eten.

Respecteer het bruidspaar

Een ABC of andere stukjes doen? Houd wel rekening met wat het bruidspaar wil. Niet ieder stel heeft zin in stukjes, en vaak wordt dit ook bij de ceremoniemeester aangegeven. Als je dus van plan bent het bruidspaar te verrassen, kun je dit het beste doen met iets waarvan je zeker weet dat ze het kunnen waarderen. De regel 'respecteer het bruidspaar' gaat verder op voor de eventuele dress code (houd je hieraan!), de verlanglijst (koop wat op de lijst staat en niets anders, tenzij je een heel origineel idee hebt) en je gedrag op de dag zelf.

Meer over bruiloften?

Ik probeer deze special zoveel mogelijk uit te breiden. Ideeën zijn hierbij welkom. Laat een tip of vraag achter en ik ga hier zo snel mogelijk op in. Wie weet schrijf ik er zelfs een heel artikel over!
Besparen op je bruiloft: het kan met simpele trucs!

Besparen op je bruiloft: het kan met simpele trucs!

Natuurlijk wil je die droombruiloft. Je wilt alleen niet dat je straks failliet gaat door de kosten ervan. Het lijkt er wel op alsof bruiloft en huwelijk toverwoorden zijn die de prijs van taart, fees…
Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?

Een bruiloft bezoeken: wat zijn de regels?

Hij ligt in de bus: de uitnodiging voor een bruiloft. Of er nu vrienden, familieleden of kennissen gaan trouwen, er is op bruiloften vaak wel een heersende etiquette. Wat geef je bijvoorbeeld cadeau?…
Belangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeester

Belangrijk op de bruiloft: de ceremoniemeester

Een bruiloft is voor veel mensen spannend, en zeker ook voor de ceremoniemeester. Wat wordt er nu precies verwacht van jou als je ceremoniemeester bent? En hoe zit het met ceremoniemeesters in andere…
Je bruiloft: net even anders

Je bruiloft: net even anders

Zoek je ideeën voor je bruiloft om het net even anders te doen? Vanuit het buitenland kun je de nodige inspiratie opdoen om het op jouw bruidsfeest net even anders aan te pakken. Zo kun je bijvoorbeel…
Gepubliceerd door Maresa op 12-09-2011, laatst gewijzigd op 31-05-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.